“Gaandeweg worden de kinderen digitaal vaardig en mediawijs”

Goed voorbereid op de digitale wereld

Vanaf groep 3 is er een chromebook voor ieder kind in de klas. We zien digitaal onderwijs als een verrijking, naast de dagelijkse lessen waarbij hoofdzakelijk met boek, schrift en pen wordt gewerkt. Van jongs af aan krijgen de kinderen lessen in omgaan met digitale middelen en internet, zodat ze vaardig en mediawijs de basisschool verlaten.

De lesmethodes waarmee wij werken bevatten pakketten waarmee de kinderen op de computer extra kunnen oefenen. Het voordeel daarvan is dat deze oefeningen adaptief zijn: de kinderen krijgen automatisch opdrachten op hun niveau aangeboden. Naarmate ze de stof beter beheersen en de oefeningen vlotter maken, krijgen ze moeilijker opdrachten. Dat zien wij als een goede aanvulling op het werk in de klas, dat gemaakt wordt op papier.

Wij leren de kinderen op een verantwoorde en kritische manier gebruikmaken van digitale middelen. Een van onze leerkrachten heeft zich hierin gespecialiseerd en geeft lessen mediawijsheid in alle groepen vanaf groep 4. Zij leert de kinderen onder andere hoe ze online informatie opzoeken, wat betrouwbare informatie is en hoe je die herkent, en wat je wel en beter niet kunt delen op het internet. De kinderen leren ook al jong programmeren.

Jaarlijks in november doen wij mee aan de Week van de Mediawijsheid. Dit is een landelijke campagne om kinderen op een speelse manier meer bewust te maken van de mogelijkheden en de risico’s van het internet en sociale media.

Mobiele telefoons worden aan het begin van de dag bij de leerkracht ingeleverd. Ze worden in een afgesloten kast in de klas bewaard tot de kinderen weer naar huis gaan. Ook tijdens de pauzes kunnen de kinderen dus geen spelletjes spelen op hun mobiel.

Meer weten over de lessen mediawijsheid bij de Piet Hein? Lees dan het interview met leerkracht en ict-coördinator Mariska Koerts.

Translate